Na Svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju bomo izmerili ogljični odtis dogodka. V izračun bomo zajeli naslednje vire izpustov toplogrednih plinov: energija, mobilnost, logistika, hotelske namestitve, gastronomija, ravnanje z odpadki, voda ter potrošnja papirja. Ogljični odtis Planice 2023 bomo izmerili skupaj s partnerjem ClimatePartner, kjer so od leta 2006 pomagali že več kot 5000 organizacijam na njihovi poti k bolj trajnostnemu ravnanju. Pri izvedbi izračuna ogljičnega odtisa sledijo smernicam globalno sprejetega standarda za poročanje o emisijah toplogrednih plinov – Protokolu o toplogrednih plinih (Greenhouse Gas Protocol).

Zavedamo se, da je izračun ogljičnega odtisa zgolj začetek, ki mu bo sledila analiza rezultatov in opredelitev aktivnosti, ki dejansko povzročijo največ toplogrednih izpustov. Vse to bo podlaga za pripravo sistemskih rešitev za njihovo trajno omejevanje na prihodnjih dogodkih v Planici in temelj za raznovrstne množične dogodke drugod po Sloveniji.

Več o podjetju ClimatePartner in njihovih storitvah na: https://www.climatepartner.com/en

Za izračun osebnega ogljičnega odtisa vam ponujamo predogled nove spletne aplikacije. Spletna aplikacija PSL vam izračuna, kako vaš življenjski slog vpliva na podnebje (vaš ogljični odtis za področja bivanje, mobilnost, prehrana in druga potrošnja) ter na podlagi rezultatov predlaga konkretne in prilagojene rešitve za zmanjšanje vašega ogljičnega odtisa. Prav tako prinaša še druge koristi, na primer varčevanje z energijo in denarjem. Aplikacija je hitra in enostavna za uporabo, pri čemer ne potrebujete nobenih drugih predhodnih informacij.

Uporabili boste alfa različico aplikacije PSL. Aplikacija je še vedno v fazi razvoja. Prosimo uporabite aplikacijo samo za Slovenijo, izračuni za ostale države so še v fazi razvoja. Preizkusite jo zdaj - https://pslifestyle-app.net/! Veseli bomo vaših povratnih informacij o uporabi aplikacije na e-naslov pslifestyle@ljubljana.si.