Zbrano o Planici 2023 - po prvem tednu

28. 02. 2023

Zbrano o Planici 2023 - po prvem tednu

Po šestih dneh svetovnega prvenstva, največjega športnega dogodka v zgodovini Sloveniji, smo zadovoljni, da se je Slovenija izkazala kot odlična gostiteljica. Športniki, predstavniki medijskih hiš in predvsem navijači, ki so prvenstvo obiskali, izrekajo pohvale na račun izvrstne organizacije in vrhunske priprave športne infrastrukture.

Fotogalerija >>

Tukaj se moramo zahvaliti vsem prostovoljcem in planiškim delavcem, ki že leta delajo z vsem srcem za navijače in športnike. Imamo res najboljšo ekipo in na njih smo lahko ponosni. 

V šestih dneh svetovnega prvenstva je bilo izvedenih 13 tekem in 6 kvalifikacij. 

Za medalje se je potegovalo preko 490 športnikov, imamo 13 novih svetovnih prvakov, od tega jih je 8 ubranilo naslov iz prejšnjega svetovnega prvenstva, ki je potekal pod prilagojenimi pogoji, saj je potekal v času epidemije covid-19. Podelili smo 13 od 24 kompletov medalj.

V skokih je nastopilo 62 skakalcev in 57 skakalk, v tekih preko 300 tekmovalcev v treh disciplinah in nordijski kombinaciji - 31 tekmovalk in 47 tekmovalcev. Ob 13 končnih odločitvev (6 v tekih 4 v skokih in 3 v kombinaciji), smo videli še dvojne kvalifikacije v skokih in 4 kvalifikacijske teke. 

Akreditiranih novinarjev, fotografov in tehničnih sodelavcev je 2000, največje televizjske ekipe pa so Radiotelevizija Slovenija, avstrijska televizijska hiša ORF, nemška ZDF in norveška NRK. 

Zasedenost namestitvenih kapacitet, ki so se vključile v našo mrežo je 90%.

Vsak dan na prizorišču v dolini pod Poncami 700 ljudi skrbi za brezhiben potek svetovnega prvenstva. Od tega je 300 prostovljcev, ki dnevno opravijo 2.400 prostovoljskih ur, v šestih dneh skupaj kar 14.400 ur. Vsi delajo s ponosom, v Planico prihajajo ko je še tema in odidejo, ko pade mrak. Skupno bo v času svetovnega prvenstva sodelovalo 1600 prostovoljcev iz 22 držav. 

V šestih dneh je svetovno prvenstvo obiskalo 27.300 obiskovalcev. Od tujih navijačev prednjačijo Norvežani, Švedi in Finci, ki bučno navijajo za svoje športnike, predvsem v teku na smučeh. Odzivi navijačev so izjemno pozitivni. Ne morejo prehvaliti gostoljubnosti Slovencev, pravljično kuliso doline pod Poncami, vrhunsko organizacijo in slovensko kulinarično ponudbo. Planico je v šestih dneh obiskalo več kot 600 mladih iz osnovnih in srednjih šol, do konca prvenstva jih bomo pozdravili še predvidoma 1500. 

Medijska in javna pozornost, ki so jo Zgornjesavska regija in Slovenija pridobili se težko beleži v številkah. 

Veliko se dogaja tudi na družbenih omrežjih. Na Facebooku so objave dosegle več kot 373.500 ljudi. Sledi nam največ Slovencev (80%), nato Poljaki, Nemci, Avstrijci in Norvežani. Največkrat deljena in vščečkana fotografija je fotografija otvoritvenega spektakla na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori. 

Na Instagramu nam sledi 43% Slovencev, nato Poljaki, Nemci, Finci in Avstrijci. Objavljenih je bilo več kot 190 »storyev«, ki so dosegli več kot 13.000 ljudi. Zabeležili smo tudi 1.412 novih sledilcev v prvem tednu prvenstva. 

Besedi »Planica« in »Planica 2023« sta na družbenih omrežjih in spletnih straneh v zadnjem tednu bili omenjeni 20.000 krat, s čimer sta zabeležili 120.000.000 vtisov. 

Infront, lastnik marketinških in televiziskih pravic je po prvem tednu analliziral gledanost na največjih trgih (Nemčija, Norveška, Finska, Švedska) na katerih beleži 50% večjo gledanost kot jo je imelo alpsko svetovno prvenstvo v celoti. Posledično lahko sklepamo, da je učinek tega prvenstva, za prepoznavnost Slovenije v svetu, vrhunski in nad pričakovanji.

Organizacijsko in tekmovalno plat svetovnega prvenstva sta javno pohvalila tudi predsednik in generalni sekretar FIS.

V okviru svetovnega prvenstva potekajo tudi številne spremljevalne aktivnosti in strokovna srečanja: SPORTO konferenca, vodilni dogodek s področja marketinga in sponzorstev v širši regiji; Združenje manager je organiziralo managerski dan v Planici; Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj skupaj s FIS Svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju Planica 2023 prireja strokovni posvet in eksurzijo »Dobre prakse trajnostnih športnih dogodkov«, SPIRIT Slovenija – Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije pa v času trajanja svetovnega prvenstva skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport organizira poslovno konferenco »Načrti, izzivi in uspehi na področju internacionalizacije« in številna poslovna srečanja. V sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje UKOM pa s posebnim spremljevalnim programom tujim novinarjem predstavljamo posebnosti Slovenije na področju kulture, športa in naravnih lepot. 

Ob tem pa potekajo še številna gospodarska in državniška srečanja in srečanja športnih funckionarjev. 

Obiskovalci, športnice in športniki, vsi sodelujoči na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, so se z zeleno zavezo tudi zavezali, da si bodo prizadevali za dogodek, ki bo temeljil na načelih trajnostnega razvoja. Tako bo Planica prispevala k spoštljivemu ravnovesju med človekom in naravo, omogočala družbeno pravičnost in medgeneracijsko solidarnost. Pripravljen je akcijski načrt s 56 ukrepi, s katerimi razvIjamo standard za organizacijo trajnostnih športnih dogodkov doma in po svetu. 20 ukrepov s 5 različnih področij, s katerimi spodbujamo prizadevanja vseh za uresničevanje načel varovanja okolja in trajnostnega. S priročnikom Moj trajnostni vsakdan pa spodbujamo vse, da ozaveščajo, širijo in predstavljajo zgled s svojimi vsakodnevnimi trjanostnimi praksami. Ambasador trajnosti je Cene Prevc, mlade pa k odgovornemu ravnanju spodbuja maskota VITA. 

Kaj sledi v drugem delu svetovnega prvenstva?

V torek se tekmovalni dan prične s tekom na smučeh za ženske in zaključi s kvalifikacijami smučarskih skokov, kjer bomo Slovenci ponovno stiskali pesti za naše slovenske orlice. Do nedelje se bo zvrstilo še 11 tekem in predvidenih je dvoje kvalifikacij. 

V luči navedenega, predvsem pa v okoliščinah izjemnih organizacijskih in logističnih naporov ter intenzivnosti časa in dela skupno 1600 ljudi, v času celotnega svetovnega prvenstva, ki ga usmerjajo v brezhibno izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, vas prosimo, da z razumevanjem sprejmete sledečo obrazložitev. 

Struktura vrednosti cen vstopnic v Planici, razlogi, struktura paketov ter vse pridobitve, ki izhajajo iz vrednosti cen vstopnic, smo že večkrat pojasnili. Iskrena hvala za razumevanje ter podporo izjemnemu dogodku za Slovenijo, Planici 2023. 

Prepričani smo, da je nedeljska bronasta medalja mešane skakalne ekipe dobra popotnica za tekme naših skakalk in skakalcev, ki se s sredo pričnejo potegovati za nova odličja. Želimo si, da imajo naši šporniki na tekmah najboljšo podporo, to pa je podpora slovenskih navijačev.

Nazaj