Več kot 130 nastopajočih na otvoritveni slovesnosti Planica 2023

19. 02. 2023

Več kot 130 nastopajočih na otvoritveni slovesnosti Planica 2023

Laibach, Ansambel Saša Avsenika, DJ UMEK in več kot 130 nastopajočih na otvoritveni slovesnosti FIS Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023.

Še dva dni nas loči do začetka največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije. V Dolini pod Poncami je že vse pripravljeno, napovedujemo nepozaben športni in zabavni zimski spektakel.

Spektakularno se bo pričelo v torek, 21. februarja 2023, ko bo ob 20.23 na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori potekala otvoritvena slovesnost. Na otvoritveni slovesnosti bodo sodelovali svetovno znana in uveljavljena glasbena skupina Laibach, ansambel Saše Avsenika in svetovno znani glasbeni producent in DJ UMEK. Na odru jih bo spremljalo več kot 130 nastopajočih, zbrane pa bodo nagovorili Johan Eliasch, predsednik FIS Mednarodne smučarske in deskarske zveze, dr. Robert Golob, predsednik Vlade Republike Slovenije in Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenija in OK Planica. Slovesnost si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi na TVSLO 2.

Svetovno znana in uveljavljena glasbena skupina Laibach je za otvoritveno slovesnost pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski narodni pesmi ‘Oj, Triglav, moj dom’. Triglav kraljuje slovenskem gorskem svetu in je postal simbol Slovencev in tudi južnih Slovanov. Skladbo so priredili in posodobili v sodelovanju s producentskim in aranžerskim dvojcem Borisom Benkom in Primožem Hladnikom. K sodelovanju so povabili še plejado znanih glasbenikov – pevko Severo Gjurin, frontmena in pevca skupine Siddharta, Tomija Megliča, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

Pesem ‘Oj, Triglav, moj dom’ je pod psevdonimom ‘Slavin’ leta 1894 napisal duhovnik, pesnik in prevajalec Matija Zemljič. Leto kasneje je – prav tako duhovnik in veliki občudovalec najvišje slovenske gore – Jakob Aljaž to pesem uglasbil.

“Z odgovornostjo in častjo, se veselimo letošnje velike otvoritve Planice. Predstavili bomo del naše kulture in pokazali kako lepo je kadar na odru sodelujejo različne generacije,” je o glasbenem nastopu dejal Sašo Avsenik, vnuk Slavka Avsenika in sin Grega Avsenika, ki s svojim ansamblom uspešno nastopa po Evropi in izven nje. Njihovo družinsko glasbeno pot danes nadaljuje že tretja generacija.

“Izbrali smo skladbo iz Bohinja, kjer boste našo melodiko lahko slišali v klasični preobleki. Sledi valček Slovenija od kod lepote tvoje – saj se Slovenci zavedamo naše lepe dežele. Ne moremo mimo najslavnejše instrumentalne skladbe prejšnega stoletja – Na Golici – za to skladbo je bivši predsednik republike Borut Pahor dejal, da je  ta skladba kot gumb do sreče. Za finale smo pa izbrali skladbo Planica, Planica. Moj star ata Slavko je bil pred svojo glasbeno kariero smučarski skakalec v takratni državni reprezentanci. Zaradi padca je smuči zamenjal za harmoniko. Kasneje je skokom in Planici posvetil zgoraj omenjeno pesem – do katere vsi obiskovalci Planice gojimo čustva in spomine. Živjo Planica 2023!!!,” obljublja Sašo Avsenik. Na odru se jim bo pridružil zborček Glasbene šole Bučar.

Ob glasbenih ritmih DJ UMEK-a, svetovno znanega producenta elektronske glasbe in didžeja, bomo pozdravili nosilce nacionalnih zastav vseh sodelujočih reprezentanc iz 65 držav.

Glasbenim izvjalacem se bodo na odru pridružili tudi pleasalci pod vodstvom Mihe Krušiča, plesalci folklorne skupine Emona, evropski in svetovni prvaki v hip hopu plesne šole Bolero in plesalci baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Scenarist in režiser prireditve je Miha Krušič. Neposredni prenos lahko od 20. ure naprej spremljate na drugem programu Televizije Slovenija. Slovesnost bosta povezovala Igor E. Bergant in Bernarda Žarn.

O ANSAMBLU SAŠE AVSENIKA

Brata Slavko in Vilko sta izumila nov glasbeni stil in zvok.  Delovanje Ansambla bratov Avsenik z njihovim edinstvenim zvokom se je začelo leta 1953, v letih svojega delovanja pa je postal svetovno poznana in priljubljena glasbena znamka. Glasba je danes prepoznavna kot povezovalna, pozitivna, lahko koncertna ali plesna. Sam zvok pa že ob prvih taktih povežemo s Slovenijo ter celotno alpsko okolico. Letos glasbeni slog, ki sta ga ustvarila Slavko in Vilko Avsenik, praznuje 70. obletnico obstoja. 

O SKUPINI LAIBACH

Laibach je mednarodno najbolj uveljavljena slovenska glasbena skupina, ki se poleg glasbe izraža še s pomočjo slikarstva, videa in ostalih umetniških praks. Skupina je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od bolj eksperimentalnega industrijskega zvoka, do simfoničnih del in elektronske glasbe. So utemeljitelji t.i. retroavantgardne umetniške smeri, ki črpa svoj navdih iz preteklih umetnostnih in glasbenih del ter jih predeluje v sodobno zvočno obliko in vsebino.

Laibach je znan po svojih provokativnih večmedijskih nastopih in turnejah, in med drugim so – kot prva zahodna rock skupina – uspešno nastopili tudi v hermetično zaprti severnokorejski državi, medijski odzivi na ta koncert pa so skupino postavili tudi na naslovnico New York Timesa. Od ustanovitve leta 1980 do danes je Laibach izpeljal več kot 1100 koncertov po celem svetu, prodal pa je tudi več kot dva milijona plošč. Znamenita bavarska radijska postaja Zündfunk/Bayerischer Rundfunk jih je uvrstila na zemljevid najpomembnejših glasbenih skupin in izvajalcev v zgodovini pop glasbe, mednarodni izbor  vodilnih glasbenih kritikov sveta pa je njihovo ploščo Opus Dei uvrstil med tisoč najpomembnejših albumov vseh časov. Skupina je posnela in izdala več kot trideset albumov, o njej  snemajo filme in pišejo diplomske naloge ter doktorske disertacije, znamenita  znanstveno-raziskovalna  založba MIT Press iz Bostona (Massachusetts Institute of Technology) pa je o Laibachu izdala knjigo z naslovom »Interrogation Machine«,  ki jo napisal dr. Alexei Monroe. Knjiga je izšla tudi v slovenskem, nemškem in francoskem prevodu. S svojim delom je Laibach vplival  na mnoge druge pomembne svetovne skupine, med njimi usodno tudi na vodilno nemško glasbeno atrakcijo  Rammstein. Matična založba skupine  je znamenita  Mute Records iz Londona, ki je pod svojo streho združila nekatera izrazitejša svetovna glasbena imena, kot so Depeche Mode, Nick Cave, Goldfrap, Moby, Diamanda Gallas, etc. Skupina Laibach živi in dela v Ljubljani.

DJ UMEK

DJ UMEK, slovenska techno legenda, pionir elektronske glasbene scene v Sloveniji, je najprej organiziral ilegalne rave zabave, nato pa postal eden najbolj iskanih slovenskih izvoznih izdelkov in glasbeni ambasador številka ena po vsem svetu. In on leti!

Približno 100-krat na leto in vsako leto obišče skoraj vse celine. Njegov koncertni dnevnik sega od temačnih podzemnih klubov v Berlinu do velikih techno odrov na najbolj priznanih svetovnih festivalih. Poleg tega, da si je ustvaril ime v skupnosti najbolj cenjenih in priznanih svetovnih DJev, je tudi neutruden producent. Izdaja pri svoji založbi 1605, večina njegovih skladb pa se znajde na samem vrhu Beatportovih lestvic. Po več kot 25 letih dela kot profesionalni glasbenik se je odločil, da bo svoje izkušnje in veščine uporabil v podjetniškem svetu. Skupaj s svojimi menedžerji je ustanovil glasbeno-tehnološko zagonsko podjetje Viberate (www.viberate.com), kjer gradijo največjo glasbeno platformo na svetu. Letos praznuje 30-letnico glasbenega delovanja, ki jo bo obeležil z posebnim dogodkom.

Nazaj