Timi Zajc skočil na 1. mesto

02. 03. 2023

Timi Zajc skočil na 1. mesto

Kvalifikacije pred petkovo posamično tekmo smučarjev skakalcev na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju na veliki napravi je dobil Slovenec Timi Zajc. Sledila sta mu dva Poljaka David Kubacki in Kamil Stoch. Branilec lovorike Stefan Kraft je bil peti najboljši. Norveške smučarske tekačice so vnovič postale svetovne prvakinje v štafeti 4 x 5 km.

Kvalifikacije na veliki skakalnici v Planici so se končale z veseljem v taboru Slovenije. Timi Zajc je bil najboljši z daljavo 136 metrov in točkovnim izkupičkom 142.5 točke najboljši, ter se uvrstil v ožji krog favoritov za zlato medaljo na petkovi zadnji posamični tekmi smučarjev skakalcev v Planici. »Ne bom prehiteval in napovedoval rezultata, ker je tekma jutri. Takrat je potrebno prikazati najboljše skoke, ki si jih v nekem trenutku sposoben. Priprava na tekmo bo ostala ista kot danes in upam, da forma ostane na visokem nivoju«, je povedal 22-letnik, ki je vrgel rokavico v obraz tekmecem ter bil za 5,4 in 5,6 točke boljši od dveh Poljakov Davida Kubackega in Kamila Stocha. Aktualni prvak na veliki skakalnici iz Oberstdorfa Stefan Kraft je bil peti in bo v prvi seriji nosil štartno številko 47. Mesto za njim se bo v boj za medaljo podal Anže Lanišek, ki je bil v kvalifikacijah 13. Kot zadnji pa bo na vrstu Halvor Egner  Granerud. Na petkovi tekmi, ki se bo začela ob 17.30, bodo nastopili kar trije svetovni prvaki na veliki napravi, Kraft, Stoch in Simon Amman.

© Bobo/Žiga Živulović ml

Norvežanke ugnale Nemke in Švedinje

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici so Norvežanke v postavil Tiril Udnes Weng, Strid Oeyre Slind, Ingvild Flugstad Östberg in Anne Kjersti Kalvaa osvojile zlato medaljo v štafeti 4 x 5 km. »Zelo smo vesele in ta zmaga na veliko pomeni. Lepo je, če imaš takšen lep dan,« je po novi norveški zlati medalji misli strnila Slind Astrid Oeyre.

© Bobo/Luka Kotnik

Z odlično predstavo, sploh v tretji predaji, ko je tehtnico na stran Norvežank prevesila Östberg si je pritekla odločilno prednost pred drugo uvrščenimi Nemkami za ubranitev naslov prvakinj iz Oberstdorfa. Norveška četverica je v tej disciplini osvojila že skupno 20 medaljo. Nemčija, ki je bila druga že na olimpijskih igrah v Pekingu,  je na novo štafetno medaljo na svetovnih prvenstvih čakala od leta 2011, ko so jo osvojili moški. Katharina Hennig je bila nad izkupičkom zelo zadovoljna: » Zelo smo vesele in hvaležne. Dolgo časa Nemčija ni dobila medalje na štafetnem tekmovanju, zato je lepo, da smo po olimpijadi spet na stopničkah. Danes je bila tekma zaradi pogojev zelo težka. Cilj za Lauro je bil, da se uvrsti v vodilno skupino, zame pa,da držim pozicije. Nato sta dekleti, ki sta tekli v prosti tehniki, odlično opravili svoje delo.«

Za norveške smučarske tekačice je to šesto štafetno zlato na zadnjih sedmih svetovnih prvenstvih. Le leta 2019 v Seefeldu so jih ugnale Švedinje, ki so bile tokrat v Planici tretje.

Med skupno 13. reprezentancami so tekmovale tudi Slovenke z Evo Urevc, Anjo Mandeljc, Nežo Žerjav in Anito Klemenčič. Urevčeva je predala kot peta, na koncu pa je Slovenija zasedla 11. mesto. Za njo sta bila Kazahstan in Latvija. »Zelo sem vesela, da smo končno dobile priložnost nastopati na ekipni tekmi, da smo občutile ekipni duh. Vedele smo, da ne bomo povsem na vrhu, smo pa prišle do cilja in z 11. mestom izpolnile cilj. Takšni dogodki so zelo zabavni,« je po tekmi povedala Anja Mandeljc.

 

Nazaj