Švedska prevlada na ženskih smučarskih tekih, Klaebo ubranil naslov

23. 02. 2023

Švedska prevlada na ženskih smučarskih tekih, Klaebo ubranil naslov

Švedinja Jonna Sundling in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo sta na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici na šprinterski tekmi v klasični tehniki ubranila naslova prvaka. V ženski konkurenci so Švedinje osvojila celoten komplet medalj, pri moških je o dobitniku srebrne medalje odločil foto finiš.

Švedska smučarka tekačica Jonna Sundling je na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023 postala prva športnica, ki je osvojila zlato medaljo. V napetem finalu šprinterske tekme v klasični tehniki so od štarta do cilja prevladovale Švedinje, ki so na koncu zasedla kar prva štiri mesta. Sudlingova je ubranila naslov prvakinje iz Obersdorfa 2021 in je tako postala šele tretja smučarka tekačica z vsaj dvema zlatima medaljama v tej disciplini na svetovnih prvenstvih. Po tekmi je strnila misli in občutke po novi zmagi: "Zelo sem ponosna na ta dan. Sem v dobri formi in je bilo, da sem lahko hitro tekla vse do ciljne črte."

Drugo mesto je osvojila Emma Ribom, švedsko dominanco pa je s tretjim mestom potrdila še Maja Dahlqvist. Četrta je bila njuna rojakinja Linn  Svahn. Preostali dve smučarki tekačici v finalu, Norvežanki Kristine Stavaas Skistad in Tiril Udnes Weng, sicer vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, sta se morali na »švedski dan« v Planici zadovoljiti s tolažilnim petim in šestim mestom.

Klaebo upravičil vlogo favorita in postal serijski šampion

Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki ga televizijske ekipe vse od prihoda na FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 spremljajo na vsakem koraku, ni razočaral in vnovič postal svetovni prvak na šprinterski tekmi v klasični tehniki. 26-letni smučarski tekač iz Osla je zlato medaljo osvojil še tretjič zapored, potem ko je bil nepremagljiv že v Seefeldu 2019 in Obersdorfu 2021: "Menim, da sem imel danes zelo dobro pripravljene smuči in bil sem v odlični formi. V finalu sem dal vse od sebe in na koncu se mi je izšlo."

Bolj izenačen boj je potekal za drugo mesto, ko sta ciljno črto skupaj prečkala Norvežan Pål Golberg in Francoz Jules Chappaz. Podrobni pregled foto finiša je za dve stotinki sekunde srebrno medaljo prisodilo Golbergu, Chappaz pa je tako končal kot tretji.

Nazaj