Štirje zlati slovenski kralji v snežni Planici

04. 03. 2023

Štirje zlati slovenski kralji v snežni Planici

Slovenska smučarska skakalna reprezentanca je na ekipni tekmi 43. FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju osvojila zlato medaljo. Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek so domače navijače spravili evforijo in poskrbeli za sanjski zaključek skakalnih nastopov na Bloudkovi velikanki. Za Slovenijo je to tretja medalja na prvenstvu, druga zlata. V smučarskem teku je na najdaljši razdalji 30 km v klasični tehniki zablestela Švedinja Ebba Andersson. V nordijski kombinaciji pa je status serijskega zmagovalca potrdil s četrto zmago v Planici Jarl Magnus Riiber.

Na Bloudkovi velikanki se je znova pisala zgodovina, tokrat v režiji slovenskih smučarskih skakalcev, ki so za zadnji skakalni tekmi 43. FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju postali svetovni prvaki. Dan po individualnem uspehu Timija Zajca, je Slovenija zlato medaljo osvojila še na ekipni tekmi. Zajc, Lovro Kos, Žiga Jelar in Anže Lanišek so bili razred zase v izjemni konkurenci Avstrijcev, Norvežanov in Poljakov. Slovenija je bila v vodstvu že po prvi seriji, ko so osvojili 597.6  točk, kar je bilo dovolj za manjšo prednost pred Norvežani in Avstrijci. Vse je bilo pripravljeno za odločilno, psihološko zahtevno drugo serijo,. Slovenski fantje niso popuščali, se borili in vedno znova navduševali 9500 obiskovalcev, ki so jih prišli spodbujati pod skakalnico. Odločilno prednost sta z izjemnima skokoma ohranila Timi Zajc in Anže Lanišek, ki je s svojim najboljšim skokom na prvenstvu potrdil veliko zmago Slovenije. "Včeraj je bila kratka noč, pozno sem šel spat, zgodaj sem ustal. Takrat ko si v formi, ni potrebno komplicirati. Tudi če si utrujen so stvari preproste," je po napornih zadnjih 24. urah povedal Timi Zajc. Lanišek, ki je v izteku ponorel od veselja: "Danes sem si rekel, da grem na polno. Nimam obžalovanj, ker imamo zlato medaljo. Vedel sem, da bomo danes osvojili nekaj velikega."

Zlati slovenski smučarski skakalci © BoBo/Žiga Živulovič ml.

To je tretja medalja za Slovenijo na domačem svetovnem prvenstvu v Planici in druga zlata FIS snežinka. Na FIS svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju so slovenski športniki tako prišli že do skupno 12. medalje. Drugo mesto so na koncu osvojili Norvežani, ki so za slovensko četverico zaostali za dvanajst točk. Bronasto ekipno medaljo so dobili Avstrijci.

Švedinja dobila kraljevsko tekmo na 30 km

Ebba Andersson je na najdaljši ženski preizkušnji na 30 km s skupinskim štartom v klasični tehniki deklasirala konkurenco in postala svetovna prvakinja. 25-letna smučarska tekačica iz Sollefteå je bila po prvih 6 kilometrih druga, toda v nadaljevanju je dvignila ritem, si pridobila ključno prednost, ki je ni izpustila iz rok do cilja. Švedinja je na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju osvojila še drugo zlato medaljo, saj je bila najhitrejša tudi na 15 km preizkušnji v skiatlonu. Švedinja je na najdaljši tekmovalni razdalji za ženske prekinila vladavino Norvežank, ki so bile do prvenstva v Planici šestkrat zapored zlate. Ebba Andersson je po tekmi povedala: »Za mano je fantastičen dan. Počutila sem se močno, imela pa sem tudi dobre smuči. Nato sem poskušala držati zastavljen tempo in prečkati ciljno črto na prvem mestu.«

Švedsko - norveška trojica po 30 km K preizkušnji © BoBo/Luka Kotnik

Norveško čast je s srebrno medaljo ubranila Anne Kjersti Kalvå, ki se od tekmovanj v dolini pod Poncami poslovila s skupno tremi kolajnami.
Prevlado švedskih tekmovalk v smučarskih tekih je s tretjim mestom potrdila Frida Karlsson, ki je v Planici osvojila dve srebrni in dve bronasti medalji.
Od domačih predstavnic je na zahtevnih tekmi nastopila le Neža Žerjav, ki je končala na zadnjem, 42. mestu.

Riiber navdušil z rekordom skakalnice in četrtim zlatom v Planici

Norveški nordijski kombinatorec Jarl Magnus Riiber je bil na prvenstvu v Planici neustavljiv. Na štirih tekmah na katerih je nastopil je osvojil štiri zlate medalje. Zadnja, za poker žlahtnih odličij, je prišla na skoki na veliki skakalnici in 10 km tekaški preizkušnji. Levji delež je opravil že na skakalnem delu, ko je poletel do neverjetnih 147 metrov in bil izdatno boljši od rekorda Petra Prevca na Bloudkovi velikanki, ki je z 142 metri postavil leta 2014. Čeprav je velika prednost s skokov nekoliko zbledela pa je tekmovalec iz Osla v cilj še vedno prišle več kot minuto pred drugouvrščenim rojakom Jensom Luraasom Oftenbrojem. Za Riiberja je bila to dvanajsta medalja na svetovnih prvenstvih. »Moj skok je bil izjemen. Vedel sem, da bom imel nekaj sekund prednosti pred tekmeci. Prve tri kroge sem dal vse od sebe, zadnji krog pa sem zgolj užival v trenutku. S temi štirimi zlatimi medaljamo so vse zdravstvene težave, ki sem jih v letošnji sezoni imel, pozabljene,« je o neverjetnem dosežku povedal Riiber.

© BoBo/Luka Kotnik

Bron je šel v Avstrijo, k zdaj že nekdanjemu prvaku Johannesu Lamparterju. Najboljši Slovenec je bil Gašper Brecl, ki je končal na 37. mestu.

Nazaj