Sloveniji bron, Nemčija privatizirala tekme mešanih ekip

26. 02. 2023

Sloveniji bron, Nemčija privatizirala tekme mešanih ekip

Nemška reprezentanca je na tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih na srednji skakalnici pometla s konkurenco. To je bila že njihova peta zaporedna zlata medalja na FIS svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. Norvežani so osvojili srebno, prvo medaljo z bronastil leskom pa je na domačem prvenstvu je osvojila tudi Slovenija.

Zahtevne vremenske razmere, sneg in veter sta krojila potek tekme mešanih ekip v smučarskih skokih na srednji napravi. Že po prvi seriji so nemški reprezentanti nakazali, da jih v Planici zanima zgolj zlato. Dostojen odpor so jim nudili Norvežani in gostitelji prvenstva Slovenci, toda po vseh oddelanih skokih nihče ni bil kos Selini Freitag, Karlu Geigerju, Katharini Althaus in Andreasu Wellingerju, ki je bil po tekmi zadovoljen: "Pravkar sem videl, da sem prejel precejšen odbitek zaradi vzgonskega vetra. Toda tisto, kar je bolj pomembno je, da je bil moj skok odličen." Nemčija si je tako zagotovila že peto zaporedno zlato kolajno na zadnjih petih svetovnih prvenstvu na tekmah mešanih ekip. Edina druga reprezentanca z zmago v tej disciplini je Japonska.

Slovenski bron s posebnim leskom

Slovenski dekleti in fanta, Nika Križnar, Ema Klinec, Timi Zajc in Anže Lanišek so se borili kot levi, kljub temu nekaterim zdravstvenim težavam v ženskem delu reprezentance.

Vsak njihov skok je bil ključen, toda zadnji, ko je bil na vrhu Anže Lanišek pa je bil odločilen za prevzem vodstva. Čeprav sta bili nato Nemčija in Norveška boljši, je predstava slovenske četrverice zadostovala na bron, ki ima na domačem prvenstvu poseben lesk. Nika Križnar je bila po tekmi vesela: "Počutila sem se odlično. Prikazala sem dva dobra skoka, oba preko 100 metrov. Na žalost malo slabši doskok v finalni seriji, sem pa vseeno zelo vesela." Skoraj brez besed pa je zaradi veselja ob osvojitvi medalje na novinarski konferenci ostal Timi Zajc: "Bilo je zelo lepo tekmovanje. Pokazali smo osem lepih skokov in imamo medaljo."

Slovenska mešana ekipa bronasta na domačem FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023 © BoBo

Nobenih novosti v smučarskem teku, Švedinje in Norvežani znova na vrhu

Ženski moštveni šprint v smučarskem teku se je še  na tretjem zaporednem FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju končal z zmago švedske dvojice. Jonna Sundling, ki se je naslova prvakinje veselila že v Oberstdorfu z Majo Dahlqvist, je v Planici do druge zlate medalje prišla z novo reprezentančno kolegico Emmo Ribom. Jonna Sundling je postala ena izmed bolj uspešnih športnic na tem tekmovanju: »To prvenstvo je bila zame popolno. Zelo sem zadovoljna, da sem v odlični formi. Bilo je neverjetno tekmovati skupaj z Emmo. Želele sem začeti bolj počasi, toda Emma ni varčevala z močmi.«

Srebra sta se veselili Norvežanski Anne KjerstiI Kalvaa in Tiril Udnes Weng. Bronasto medaljo sta osvojili Američanki Jessie Diggins in Julija Kern.

Švedinji do zlata © BoBo

Johannes Hoesflot Laebo je prišel še do tretje medalje na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023. Z osvojeno drugo zlato medaljo je potrdil status nespornega šampiona tudi na ekipni šprint tekmi, saj je osvojil svoj tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka s tremi različnim sotekmovalci, v Planici je bil to Paal Goldberg. »Menim, da je ekipa opravila odlično delo. Želela sva niti pred vsemi in tako kontrolirati potek tekme. Veliko nam pomeni, da sva zmagala,« je samozavestno razlagal Klaebo.

Drugo mesto sta osvojila Italijana Francesco de Fabiani in Federico Pellegrino, tretja pa sta bili Francoza Renaud Jay in Richard Jouve.

Najboljše tri reprezentance na ekipni šprinterski tekmi © BoBo

Nordijska kombinacija po norveških ritmih

Norvežani na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica ne popuščajo v boju za kolajne. V nordijski kombinaciji na tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih na srednji napravi ter teku na 2x 2,5km in 2 x 5km so bili Jens Luraas Oftebro, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen in Jarl Magnus Riiber brez prave konkurence. Čeprav po skakalnem delu niso imeli izdatne prednosti pa so le to pridobili na tekaški progi in najbližje tekmece, Nemce, ugnali za 47 sekund. Tretje mesto je osvojila mešana ekipa Avstrije.

Matic Garbajs © BoBo

Slovenci v postavi Gašper Breclj, Eva Volavšek, Silva Verbič in Matic Garbajs, so osvojili zadnje, osmo, mesto.

Nazaj