Slovenija ponori, ko Zajc zlato osvoji

03. 03. 2023

Slovenija ponori, ko Zajc zlato osvoji

Timi Zajc je postal novi svetovni prvak v smučarskih skokih na veliki napravi v Planici. 22-letni slovenski reprezentant je z daljavo dneva v drugi seriji poskrbel za evforijo domačih navijačev v dolini pod Poncami. Drugo mesto je osvojil Japonec Rjoju Kobajaši, brona pa se je veselil David Kobacki. Novo zlato medaljo so osvojili Norvežani na moški štafetni tekmi.

Sanje so se uresničile, Timi Zajc je svetovni prvak v smučarskih skokih. Na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023 je bil 22-letni slovenski reprezentant najboljši in najdaljši na veliki napravi. Prvo serijo je sicer dobil Japonec Rjoju Kobajaši, ki pa se mu drugi skok ni posrečil in evforija v Planici je dosegla nove višave. Skakalec iz Hramš je prvi skok oddelal odlično, pristal pri 137,5 metrih in si daljavo prve serije delil s Karlom Geigerjem. Druga serija je bila napeta do zadnjega skoka. Pred skokom Zajca sta bila v ospredju dva Poljaka, pritisk na mladega Timija Zajca pa zelo velik. Slovenske zastave in 8500 obiskovalcev mu je dalo dodatno energijo za izjemen drugi skok dolg 137 metrov, ki mu je prinesel prvi naslov svetovnega prvaka v smučarskih skokih. Zajc se je pridružil Franciju Petku, Roku Benkoviču in Emi Klinec, ki so za Slovenijo osvojili zlato FIS-ovo snežinko v smučarskih skokih. »Takoj po drugem skoku, doskoku, ko sem vedel, da imam medaljo, sem se res sprostil. Res je bil eden lepših dnevom v mojem življenju,« ne na novinarski konferenci brez zavore povedal novopečeni svetovni prvak.

Slovenska reprezentanca s svetovnim prvakom Timijem Zajcem na ramenih © Bobo/Žiga Živulović ml.

Kobajaši se je moral po ponesrečenem skoku zadovoljiti z drugim mesto, tretji pa je bil Poljak David Kobacki. »Drugi skok je bil zelo dober tako, da sem zadovoljen, sem bil pa pred skokom nervozen. Rad skačem v Planici,« je po osvojeni srebrni medalji povedal najboljši Japonec.

Branilec lovorike iz Oberstdorfa, Avstrijec Stefan Kraft je bil šesti. Poljak Piotr Zyla, prvak s srednje naprave v Planici, ni navdušil in končal na devetem mestu. Po ponesrečenem prvem skoku je Anže Lanišek popravil vtis z drugim skokom, toda seštevek točk je bil dovolj za 11. mesto.

V smučarskem teku Norvežani še nepremagani v Planici

Norveška moška štafeta v smučarskih tekih ne pozna poraza na zadnjih dvanajstih FIS svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. Skupaj so v štafeti osvojili 27 medalj, od tega 20 zlatih. Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Kueger, Johannes Hoesflot Klaebo je norveška četverica, ki je že na začetku prevzela vodstvo in to ohranila vse do cilj. Vse od prvenstva 1991 so Norvežani le enkrat ostali brez zlate medalje, ko so bili v Ramsauu od njih boljši Avstrijci.

Zmagovalci moške štafete Norvežani © Bobo/Luka Kotnik

» Iskanje motivacije ni nikoli težava, ko govorimo o svetovnih prvenstvih in štafetnih tekmah. Svojo nalogo smo opravili odlično in osvojili zlato medaljo,« je po novem osvojenem odličju povedal Paal Golberg. Srebrno medaljo so si priborili Finci, ki so za zmagovalci zaostali za skoraj 47 sekund in osvojili prvo štafetno medaljo po letu 2009. Hakola Ristomatti na novinarski koncerenci ni ostal brez besed: »O tej medalji smo sanjali zadnjih deset let in danes smo jo s prijatelji osvojili. Danes smo gradili na ekipnem duhu in mislim, da se nam je odlično izšlo.«

Tretje mesto je pripadlo Nemcem. Slovenska reprezentanca je štafetno preizkušnjo končala na 11. mestu s šestimi minutami in 42. sekundami zaostanka.

Nazaj