Razburljiv prvi tekmovalni dan v Planici

22. 02. 2023

Razburljiv prvi tekmovalni dan v Planici

Na prvi tekmovalni dan na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju so bili v akciji smučarke tekačice in tekači, nordijski kombinatorci in smučarke skakalke. Športno dogajanje si je v dolini pod Poncami ogledalo 4000 gledalcev.

Prvi del dneva je bil v znamenju smučark in smučarjev tekačev, ki so se pomerili v kvalifikacijah v prosti tehniki.
V ženski konkurenci na petkilometrski razdalji je prvo mesto osvojila Jaqueline Mourao, ki je nastopila na osmih olimpijskih igrah v treh različnih športih. 47-letna Brazilka je bila za sedem sekund hitrejša od drugouvrščene Slovenke Lucije Medja in 34 sekund od Gigje Bjornsdottir iz Izraela. Najboljši deset tekmovalk na kvalifikacijah si je zagotovilo nastopa na posamični 10 kilometrski preizkušnji v prostem slogu, ki bo na sporedu 28. februarja.

V moški konkurenci je do kvalifikacijske zmage na 10 kilometrski tekmi v prosti tehniki prišel tekmovalec iz Islandije, Albert Jonsson. Drugo mesto je osvojil s skoraj minuto zaostanka za zmagovalcem, Brazilec Manex Silva. Tretji je bil Armenijec Spartak Voskanjan. Prvih deset najboljših si je priteklo vstopnico za 15 kilometrsko posamično tekmo v prostem slogu, ki bo 1. marca.

Prvi stik s tekmovališči so imeli tudi nordijski kombinatorci in kombinatorke, saj so opravili prvi prosti trening na tekaški progi in srednji napravi (HS102).

Dan se je zaključil s kvalifikacijami ženskih smučarskih skokov na srednji napravi v Planici.

Odlično formo s prostih treningov je prikazala Norvežanka Anna Odine Stroem, ki je prvo mesto osvojila z zgolj 0,2 točkama prednosti pred Nemko Katharino Althaus. Tretje mesto si je priskočila Japonka Juki Ito. Stroemova, ki je v kvalifikacijah dosegla daljavo dneva z 99 metri, je zadovoljno pogledovala proti četrtkovi tekmi na kateri sodi v ožji krog favoritinj za osvojitev naslova svetovne prvakinje: »Moji današnji skoki so bili res odlični, tako da sem vesela. Skakalnica je lepo urejena in vedno je lepo skakati v Planici. Veselim se jutrišnje tekme in upam, da bom prikazala nekaj dobrih skokov.«

V krogu favoritinj za eno od kolajn je tudi Kanadčanka Alexandria Loutitt, zmagovalka tekme svetovnega pokala na Japonskem, ki je bila četrta.
Med najboljšo deseterico sta se uvrstili dve slovenski skakalki. Nika Križnar, ki se je v reprezentanco vrnila po bolezni, je bila osma: »Glede nato, v kakšnem zdravstvenem stanju sem bila včeraj, sem zelo vesela, da sploh tekmujem. Zdi se mi, da sem pokazala dva dobra skoka, sem zraven in lahko grem mirno v jutrišnjo tekmo.«
Mesto slabše se je pred domačimi navijači v Planici uvrstila Ema Klinec.

Četrtkovo pestro dogajanje pod Poncami

V četrtek tekmovalce čakajo novi izzivi. Smučarke tekačice in tekači se bodo pomerili v sprinterskih preizkušnjah v klasičnem slogu. Vse skupaj se bo začelo ob 12. uri. Pod žarometi, ob 17. uri, pa bodo uvodno tekmo na srednji napravi začele in končale smučarke skakalke.

 

Nazaj