Nemka nasledila Emo Klinec na skakalnem tronu

23. 02. 2023

Nemka nasledila Emo Klinec na skakalnem tronu

Katharina Althaus si je na srednji napravi FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju priskakala prvi posamezni naslov svetovne prvakinje v karieri. Nemki, ki je na vrhu nasledila Emo Klinec, prvakinjo iz zadnjega prvenstva 2021, sta se na zmagovalnem odru pridružili Avstrijka Eva Pinkelnig in Norvežanka Anna Odine Stroem.

Drugi tekmovalni dan 43. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju je popestrila atraktivna tekma smučark skakal na srednji napravi (HS102). Naslov svetovne prvakinje izpred dveh let je branila Slovenka Ema Klinec.
Prva serija je bila v znamenju Anne Odine Stroem, ki je pristala pri 100-ih metrih in bila vodilna pred drugim skokom. Toda Norvežanka ni zdržala pritiska, naredila je napako in pristala pri 95-ih metrih.

Zlata medalja je romala v roke bolj dosledne tekmovalke, Katharine Althaus, ki se veselila prvega posamičnega naslova svetovne prvakinje v nordijskem smučanju v karieri.

»Zelo sem vesela. Ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Zelo sem hvaležna za današnjo zmago, saj so bili mojo skoki na vrhunskem nivoju,« je na novinarski konferenci povzela novopečena svetovna prvakinja.

Nemka je imela sicer po prvem skoku 4,7 točke zaostanka za zelo razpoloženo Stroemovo, toda psihološko vojno je naposled le dobila Althausova. Za 26-letno skakalno iz Obersdorfa je to skupno že peta medalja s svetovnih prvenstev.

Drugo mesto je ravno zaradi ponesrečenega drugegag skoka, 95 metrov, Norvežanke Stroemove, osvojila Avstrijka Eva Pinkelnig. Najboljša Slovenka je bila pred domačimi navijači Nika Križnar, ki je končala na 11. mestu.

Glede na nedavno bolezen je zadovoljna z izkupičkom: »Nisem pričakovala, da bom pred svetovnim prvenstvom v Planici zbolela.Pred tem sem se umaknila z namenom, da treniram in odpravim napake. Na treningih so šli skoki v pravo smer. Toda na žalost se mi je pripetila bolezen, tako da sem vesela da sem sploh nastopila in se borila do konca.«

Nika Križnar © BoBo

Ema Klinec je resne možnosti za boj za odličja oziroma branjenje skakalne krone na srednji napravi zapravila v prvi seriji. Končala je na skupnem 19. mestu.

Nazaj