Klaebo ostal brez zlata, Krueger junak preizkušnje v skiatlonu

24. 02. 2023

Klaebo ostal brez zlata, Krueger junak preizkušnje v skiatlonu

Smučarji tekači so se pomerili na 30 kilometrski tekmi v skiatlonu, na kateri so bili razred zase norveški predstavniki. Svetovni prvak je postal Norvežan Simen Hegstad Kruger, ki je z odlično opravljenim tekom v prosti tehniki ugnal prvega favorita Johannesa Hoesflota Klaeba. Z bronom se lahko pohvali njun rojak Sjur Roethe.

Smučarji tekači so se na 43. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023 merili v skiatlonu, ki je bil sestavljen iz 15 kilometrskega teka v klasični tehniki in 15 kilometrskega v prosti tehniki. Po neizprosnem boju, ki je potekal uro, devet minut in 40 sekund, je naslov svetovnega prvaka osvojil Norvežan Simen Hegstad Kruger. "Neverjeten občutek je. Vesel sem, da sem izkoristil svoje prednosti na progi. Zjutraj sem se počutil normalno, pred tekmo sem poskušal ostati miren in danes se mi je vse izšlo," je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka z veseljem pojasnil Kruger.

Simen Hegstad Kruger © BoBo

Največji favorit za zlato medaljo Johannes Hoesflot Klaebo v zaključku tekme ni zdržal silovitega tempa, ki ga je narekoval njegov rojak in je v cilj prišel z 12 sekundnim zaostankom. "Zadovoljen sem kljub temu, da sem osvojil srebro. Predvsem je pomemben dan za norveški tek na smučeh," je svoje občutke po tekmi pojasnil Klaebo.

Popolno norveško prevlado v skiatlonu je s tretjim mestom potrdil Sjur Roethe. Paal Golberg, bronasti na šprinterski tekmi v klasični tehniki in prvak v tej disciplini iz leta 2019, je bil tokrat četrti. Najboljši slovenski predstavnik je bila Miha Ličef, ki je osvojil 42. mesto.

Nathalie Armbruster, Gyda Westvold Hansen, Haruka Kasai © BoBo

Norveško slavje tudi v nordijski kombinaciji

Gyda Westvold Hansen si je v Planici v nordijski kombinaciji, potem ko je bila najboljša po skoku na srednji napravi in odtečenih petih kilometrih, priborila naslov svetovne prvakinje. Norvežanka je bila že najboljša po skakalnem delu, in čeprav ni bila najhitrejša tekmovalka na progi, je njena prednost zadostovala za zmago. Hansenova, ki je ubranila lovoriko iz Oberstdorfa je bila po tekmi vidno zadovoljna: »Današnja tekma je bila precej težja kot na lanskem svetovnem prvenstvu, a mi je vseeno ponovno uspelo usvojiti zlato medaljo. V prvem krogu sem padla, niti ne vem kaj se je zgodilo. Hitro sem se pobrala in tekla naprej.«

Srebrno medaljo je osvojila Nemka Nathalie Armbruster, ki je za zmagovalko zaostala za enajst sekund. Tretja je bila Japonka Haruka Kasai. Ema Volavšek je bila najboljša Slovenka na 12. mestu.

Nazaj