Golberg z zlatom zaprl prvenstvo v Planici

05. 03. 2023

Golberg z zlatom zaprl prvenstvo v Planici

Norvežani ostajajo vladarji kraljevske tekme s skupinskim štartom na 50 km v klasični tehniki. Pål Golberg je v zaključku maratonske preizkušnje strl odport tekmecev in si priboril tretjo zlato medaljo, skupno četro, na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023. Norveško prevlado v smučarskih tekih je z drugim mestom potrdil Johannes Høsflot Klæbo, tretji je bil Šved William Poromaa. Po podelitvi zadnjega kompleta medalj, se je z zaključno svečano prireditvijo tudi uradno zaključilo prvenstvo v Planici.

Norveški smučarski tekač Pål Golberg je postal kralj najdaljše preizkušnje na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023. 32-letni tekač iz Gola je v zaključnem šprintu naredil ključno razliko za zmago na 50 km tekmi v klasični tehniki. Golberg, ki je v Planici poleg srebrne medalje osvojil še tretjo zlato, je bil v cilju po dveh urah, minuti in 30 sekundah za sekundo hitrejši od reprezentančnega kolega Johannesa Høsflota Klæba. Serijski zmagovalec Klæba je prvenstvo v dolini pod Poncami končal s skupno petimi odličji, domov v Oslo bo odnesel dve srebrni in tri zlate kolajne.

Zmagovalec moške tekme 50 km Pål Golberg © BoBo/Luka Kotnik

Fotofiniš je odločil, da je tretje mesto pripadlo Švedu Williamu Poromaai, ki je za dve desetinki sekunde zaostal za drugouvrščenim Klæbom.
Norveška se od prvenstva v Planici poslavlja z najbolj polnim žakljom medalj. V vseh nordijskih disciplinah so jih osvojili 27, več kot pol manj, 12. jih imata drugi najuspešnejši reprezentanci na prvenstvu, Švedska in Nemčija. Norvežani so se podpisali pod 12 zlatih, 10 srebrnih in pet bronastih kolajn.

Zlati slovenski reprezentanti © BoBo/Žiga Živulovič ml.

Domače prvenstvo je več kot uspešno tudi za Slovenijo, ki se lahko pohvali s tremi odličji. Izstopata zlati medalji, posamični naslov svetovnega prvak Timija Zajca na Bloudkovi velikanki, na kateri so Timi Zajc, Anže Lanišek, Lovro Kos in Žiga Jelar osvojili še ekipni naslov prvakov. Pod bronasto medaljo na mešani ekipni tekmi pa so s skupnimi močmi svoj podpis dali Ema Klinec, Nika Križnar, Zajc in Lanišek.

Prvega FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici se je udeležilo 2000 športnikov s spremljevalnim osebjem iz 66 držav. Dvanajst različnih držav se je merilo v 24. različnih disciplinah, skupaj je bilo podeljenih 24 kompletov kolajn oz. kar 141 medalj.

Predstavniki Planica 2023 in gostitelja naslednjega FIS svetovnega prvenstva v Trondheimu © BoBo/Luka Kotnik

Na zaključni prireditvi, po zadnji tekmi, je organizator pod vodstvom predsednika organizacijskega odbora Planica 2023 Enza Smrekarja predal FIS-ovo zastavo Trondheimu, ki bo čez dve leti gostil najboljše športnike v nordijskem smučanju.

Nazaj