FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 uradno odprto

21. 02. 2023

FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 uradno odprto

43. FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 je uradno odprto. Spektakularna otvoritev prikazala zgodovino Slovenije. Na odru Trga Zmagovalcev v Kranjski Gori so predstavili priznani slovenski glasbeniki. Glasbeno-plesni vrhunski dogodek, ki se je začel ob 20:23, je ponudil najboljše kar Slovenija premore. Prvi dan prvenstva so tekmovališča na treningih preizkusili smučarji tekači in tekačice ter smučarke skakalke.

FOTO GALERIJA >>

Uvodni dan FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023 je minil v znamenju uradne otvoritve na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori. Ob 20:23 je ura oznanila začetek spektakularne prireditve, na kateri se je predstavilo 66 zastavonoš držav udeleženk. Odlični plesno-glasbeni nastopi slovenskih skupin Laibach, ansambel Saše Avsenika in DJ-ja Umeka so nakazali, da se bo 43. izvedba svetovnega prvenstva na več načinov zapisala v zgodovino.Celotna prireditev je potekala v slogu nežnosti, moči in ljudskosti, ki ponazarja enotnost Slovenije, še posebej na športnih prizoriščih.
 


Pred uradnim dvigom zastave Mednarodne smučarske in deskarske zveze so čez dan tekmovališča na uvodnih treningih preizkusili smučarji tekači in tekačic ter smučarke skakalke. Italijan Federico Pellegrino, trenutno tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, je ob vrnitvi v Planico pohvalil tekaške proge: »Občutek je res dober. Deluje, da je že prišla pomlad. Dan sem izkoristil, da se naučim čim več, predvsem pa spoznam proge. Na ta kraj imam lepe spomine, ob teku po progah so se spomini vrnili in zato je bilo zelo dobro.«
 Smučarke skakalke so imele čast, da kot prve preizkusijo manjšo skakalnico (HS102). Na voljo so imele tri skoke, ki so jih opravile pod soji žarometov.
Daljava dneva je uspela Norvežanki Maren Lundby, ki je v drugi seriji skokov pristala pri 98 metrih in pol. Od Slovenk je najdlje skočila Katra Komar s 96 metri in pol v prvi seriji: »Veselim se tega domačega svetovnega prvenstva in komaj čakam, da se jutri začne.«

Točkovno je bila najuspešnejša skakalka dneva Norvežanka Anna Odine Stroem, ki je osvojila prvo mesto v uvodni in zadnji seriji. Tudi Slovenka Ema Klinec je treninge končala s pozitivnim priokusom, saj je bila v dveh serijah tretja.
 Drugi dan FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici bo postregel s prvimi tekmovalnimi izzivi, saj smučarje tekače in tekačice čakajo sredine kvalifikacije na pet oziroma desetkilometrski preizkušnji v prostem slogu. Tudi nordijski kombinatorci bodo začeli s treningi. Na vrh male skakalnice pa se bodo vnovič podala dekleta, ki jih čakajo kvalifikacije pred četrtkovo tekmo.

Nazaj