Američanka šokirala Skandinavke na njihovem terenu

28. 02. 2023

Američanka šokirala Skandinavke na njihovem terenu

Na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju je Jessie Diggins postala prva Američanka z zmago na 10 kilometrski preizkušnji v smučarskem teku. Švedinje prvič v dolini pod Poncami ostale brez zlata. Nemška smučarka skakalka Katharina Althaus je po opravljenih kvalifikacijah na veliki napravi korak bližje popolnemu uspehu na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju.

Jessie Diggins se je vpisala v zgodovino smučarskega teka na 43. FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, saj je postala prva Američanka z zmago na 10 kilometrski preizkušnji. 31-letna tekmovalka iz St. Paula je prekinila vladavino Norvežank na zadnjih treh prvenstvih in postala šele prva, ki je poleg Švedinj, prišla do zlate snežinke v smučarskem teku v Planici. Drugo mesto je osvojila Frida Karlsson, ki je osvojila še drugo srebro v dolini pod Poncami. Tretja je bila še ena Švedinja, Ebba Andersson, sicer tudi prvakinja v skiatlonu na 15 km.

Zmagovalka tekme na 10km Američanka Jessie Diggins © BoBo/Luka Kotnik

Za Digginsonovo je to druga medalja na svetovnih prvenstvih, saj je že v Falunu leta 2015 postala svetovna podprvakinja na 10km. »Danes je bil zelo razburljiv in čustven dan. Veliko sem se jokala, so bile pa to solze sreče in vesela sem, da sem del te ekipe. Servisna ekipa in trenerji so odlično opravili svoje delo, saj so ob testu smuči pretekli vsaj petkrat toliko kilometrov kot jaz,« je po nepozabni zmagi povedala Američanka.

Švedsko dominanco v Planici v smučarskem teku sta potrdili še Frida Karlsson in Ebba Andersson, ki sta Švedski pritekli že skupno osmo medaljo. Frida Karlssonje na novinarski konferenci povedalaa kakšni so bili prvi občutki po 2. mestui: »Mislim, da sem danes opravila odlično. Imela sem dober tempo in veliko moči. Zgolj ena tekmovalka je bila danes hitrejša. To je moja tretja srebrna medalja in ljudje so me že začeli klicati Srebrna Frida.«
Tudi Ebba Andersson se ni pritoževala nad 3. mestom: »Menim, da je tudi bronasta medalja svetleča se medalja. Hudo sem se borila za to medaljo. Sem zelo vesela s tem, kar sem danes prikazala.«

Najboljše tri v ženskem smučarskem teku na 10km © BoBo/Luka Kotnik

Od slovenskih predstavnic je bila na Eva Urevc, ki je zasedla 20. mesto: »Cilj je bil biti med najboljših 15, trenutno sem na 16. mestu. Upam, da tako ostane in lahko rečem, da sem bila vsaj blizu svojega cilj. Sicer sem na sredini imela manjšo krizo, zato sem zadovoljna z rezultatom in ponosna, da nisem izgubila mest.«

Althausova znova razred zase

Nemška smučarka skakalka Katharina Althaus je po opravljenih kvalifikacijah na veliki napravi korak bližje popolnemu uspehu na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju. Po treh tekmah ima kar tri zlate medalje, za popolni poker zmag ji manjka še ena. 26-letna skakalka iz Oberstdorfa je kvalifikacije pred sredino preizkušnjo dobila s skokom 129 metrov, kar je bila daljava dneva. »Skoki še niso popolni, vendar sem blizu. Vesela sem, da sem v takšni dobro formi,« je optimistično po opravljenem kvalifikacijskem skoku razlagala Nemka.

Za serijsko zmagovalko v dolini pod Poncami se je uvrstila Alexandria Loutitt. Kanadčanka je na tem prvenstvu v dobri formi, vendar vseeno na posamičnih  tekmah ostaja praznih rok. Tretja je bila Maren Lundby, ki brani naslov svetovne prvakinje izpred dveh let. Norvežanka je za 7,3 točke zaostala za vodilno Nemko.

Štiri Slovenke bodo nastopile na zadnji posamični tekmi smučark skakalk, ki se bo v sredo s prvo serijo začela ob 17.30.
Na skakalnici, ki je domačim tekmovalka dobro poznana in imajo na njej kar nekaj skokov je Ema Klinec kvalifikacije končala na 5. mestu s skokom dolgim 122 metrov: »To skakalnico zelo dobro poznam. V preteklosti sem na treningih in državnih prvenstvih že prikazala dobre skoke. Tudi današnji skoki so bili boljši, kar je razlog za več metrov.«

Nika Križnar © BoBo/Žiga Živulovič ml.

Nika Križnar je zaključila kot 13., Maja Vtič je bila 31., Nika Prevc pa 36.

Nazaj